Een rondje door de stad Alkmaar

Vorige week was, door omstandigheden, een rustigere week op mijn blog. Vanaf deze week hoop ik weer wat regelmatiger iets te plaatsen!

Say Cheese, Say Alkmaar! Uiteraard kun je tijdens een dagje Alkmaar niet om de kaas heen; zo is de Alkmaarse Kaasmarkt aan het Waagplein één van de bekendste evenementen in Nederland. Maar deze stad is buiten kaas om, ook heel leuk. Er is namelijk van alles te vinden: musea, leuke winkeltjes en mooie straten.

Welkom in het Noord-Hollandse Alkmaar! Ik laat je vandaag enkele gelegenheden zien waar je heerlijk kunt shoppen of eten. Daarnaast stip ik kort enkele musea aan die het bezoeken zeker waard zijn!

Bron: VVV Alkmaar

In Alkmaar vind je, net als in elke stad, veel algemene winkels. Zara, H&M, V&D. Noem het maar op. Maar dat is niet de reden waarom ik Alkmaar zo’n leuke winkelstad vind. Er zitten ook winkels die wat minder algemeen zijn. En dat maakt het juist leuk voor mij.

Toen ik zelf in Alkmaar was, was de eerste kledingwinkel waar ik naar binnen ging: Zanzz. En ik kan je zeggen: het is een enorm leuke winkel. Je hebt er merken als Moscow, Tramontana, Yaya, Studio Anneloes etcetera. Een mooie en hippe winkel die, naar mijn mening, betaalbare kleding verkoopt. Door de verschillende merken, heb je grote kans dat er wel iets naar jouw keuze tussen zit.
Zanzz is te vinden aan Mient 25

Een grote aanrader in Alkmaar is: Dobla! Dit is een patisserie en chocolaterie in Alkmaar. Hun taartjes en chocola zijn niet alleen geweldig om te zien, maar nog geweldiger om op te eten. Sla deze winkel niet over als je in Alkmaar bent, want dit is echt té lekker!
Dobla is te vinden aan Mient 2

Ik zocht wat dingen voor het huishouden en ik stuitte op een klein ogend, vol winkeltje, genaamd: JOH. Boom oftewel: klompen- en borstelwinkel. Daar hebben ze werkelijk zoveel huishoudelijke spullen. De winkel heeft een wat ouderwets karakter, er zijn veel dingen die vroeger werden gebruikt te vinden. Maar.. het is nu nog steeds geweldig om daar rond te kijken. Degene die daar werkt is vriendelijk en betrokken: zij legt goed uit als je niet weet waar iets voor is. Ja, als je van ouderwetse winkeltjes en huishoudelijke spullen houdt, moet je hier gewoon even langsgaan. Je zult er geen spijt van krijgen.
Deze winkel is te vinden aan Huigbrouwerstraat 3

Een andere aanrader is Velvet Women. Een winkel met merken als Nikki, Maison Scotch, Drykorn en dergelijke. Modern, maar stijlvol: zo kun je deze winkel wel omschrijven. Deze winkel is hier en daar best wel prijzig, maar juist in de sale kun je er leuk slagen.
Velvet Women is te vinden aan Houttil 64

Zoals in elke stad, heb je in Alkmaar veel leuke gelegenheden om lekker te lunchen. Soepp is daar één van. Een restaurant met HEERLIJKE biologische soep. Elke dag maken zijn er weer andere, bijzondere, soepen op hun kaart te vinden. Verder kun je er ook koffie en dergelijke krijgen. De winkel bestaat uit veel vintage dingen. Veel van de stoelen, tafels, schilderijen, kastjes zijn te koop. Soepp is behalve een restaurant, namelijk ook een echte vintagewinkel. Super leuk!
Soepp is te vinden aan Hekelstraat 31

Tip: de Hekelstraat is een straat met veel leuke winkeltjes. Loop er vooral even doorheen als je toch in Alkmaar bent, want je kunt er van alles vinden!

Je kunt in Alkmaar naast veel leuke winkels, ook interessante musea vinden. Zo kun je het Hollands Kaas Museum bezoeken. Een kaasmuseum hoort natuurlijk in een kaasstad thuis. Dit museum is onlosmakelijk verbonden aan Alkmaar, evenals de kaasmarkt op het Waagplein. In dit museum kun je alles zien en horen over, onder andere, de bekendste kazen van Nederland: Emmendaler en Goudse kaas.

Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in het hartje van de kaasstad Alkmaar, in het monumentale Waaggebouw.
Het museum, opgericht in 1983, stelt markante objecten ten toon die het vak van kaasmaken en de cultuur van boerenbedrijvigheid, kaasmakerij en handel rijkelijk illustreren. De collectie bestaat uit historische gebruiksvoorwerpen, film- en beeldmateriaal en schilderijen. Bron: http://www.kaasmuseum.nl. 

Het kaasmuseum is te vinden aan Waagplein 2
Bovengenoemde site: http://www.kaasmuseum.nl geeft veel informatie over dit museum, kijken dus!

Het Stedelijk Museum in Alkmaar is een museum met veel mooie bezienswaardigheden. Je kunt er historische dingen bekijken, maar ook voorstellingen als de theatrale voorstelling Victorie! Het beleg van Alkmaar. Verschillende mensen vertellen in die voorstelling over het beleg van Alkmaar. Daarnaast is er historisch speelgoed te zien en zijn er veel mooie stukken te bewonderen. Natuurlijk is in dit museum ook regelmatig een nieuwe voorstelling/collectie te bekijken. Kijk daarom, voordat je erheen gaat, even op hun site: www.stedelijkmuseumalkmaar.nl. Zo ben je op de hoogte van het actuele aanbod.
Het Stedelijk Museum is te vinden aan Canadaplein 1

Als je van mooie kerken houdt, kun je in Alkmaar een bezoekje aan de Grote Sint Laurenskerk niet overslaan. Een prachtige, Rooms-Katholieke, kerk die zowel van binnen als van buiten het bekijken waard is!

Ik hoop dat je, als je een keer naar Alkmaar gaat, wat aan deze tips hebt. Ik vond Alkmaar een erg leuke en mooie stad, hopelijk ervaar jij het net zo!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s